GENÇ ADAMA ÖĞÜTLER

Aktif .

Her ortamda mutlaka bulunur, her şeyi çok iyi bildiğini düşünen ve hiçbir şeyi beğenmeyen insanlar.

 

Sen sen ol, bu şekilde davranma genç adam. Çünkü ne kadar başarılı olursan ol, her şeyi bildiğini düşündüğün anda, bitmişsindir. Daha doğrusu kendi kendini bitirmişsindir.

 

Hele bir de her şeyi eleştiren ve her şeye bir kulp bulan birisi olduysan, işin bitmiş demektir. Bulunduğun ortamda sevilmeyen kişisindir ve bir süre sonra düşüncelerin ciddiye alınmaz, bilesin.

 

 

Genç adam, çok zordur biliyorum, ama insanları olduğu gibi kabul etmek zorundasın. Karşındaki kişide hoşuna gitmeyen tavırlar olabilir, keşke olmasa, ama bir şekilde o insanla aynı çizgide buluşmanın yollarını aramalısın. Elbette ki farklı düştüğün noktalar olacaktır, olmalıdır. Hem ayrıca o kişiyle aynı şeyleri düşünmek zorunda da değilsin. Ama dostum, o kişiye saygı duyman gerekir, bilmelisin.

 

 

Anlayışlı olabiliyorsan eğer, olgunlaşmaya başlamışsın demektir. Karşındaki insanları yargılamak yerine onun neden böyle yaptığını biraz olsun düşünmen gerekir. Genç adam, insanların neler yaşadığını ve neler hissettiğini her zaman bilemeyebilirsin. Bir insan sanki hiçbir problemi yokmuş gibi karşında oturabilir ama içinde ne fırtınalar kopuyordur, kim bilir? Sezemeyebilirsin. O yüzden anlık, ani ve gereğinden fazla sert tepkiler vermemelisin. 

 

 

Bir de, hele bir de, alttan alabilmeyi, bazen affedebilmeyi, bazen de görmezden gelebilmeyi başarabilirsen, sen gerçekten de adam oluyorsun demektir. Hatalar, insanlar içindir. Hiç kimse mükemmel değildir. Değildir de, biz öyle olsun isteriz hep. Bir hata yapılacaksa biz yapalım değil mi? Ama karşımızdakiler sakın bize yanlış bir yapmasın ha, çok kızarız. Biz yaparsak, o ayrı. Bilmeden olmuştur, gözden kaçmıştır, insanlık halidir. Öyle ya, beşeriz şaşabiliriz!

 

 

Bu hayat insanı yeterince yoruyor genç adam. Sen bari yorma kimseyi daha fazla. Yük olma, yük al. Daraltma, genişlettir, ferahlattır. Bir ortama girdiğinde insanlar bunalmasın, nefes alsın. Neşe kat ortamına, mümkün olduğunca. “Tebessüm sadakadır”, unutma! Güzel davran insanlara. Negatif enerji yayma. İçindeki sıkıntıları her ortamda yansıtma.

 

Her şeyi de kafana takma. Bir şeyleri yapamıyorsan, çok zorlama. Baktın olmuyorsa, bakma!

 

Seni ilgilendirmeyen konulara mümkün olduğunca dalma. Yorum yapma. Herkesi kendine dost sanma. Etrafında senden laf almaya çalışan insanlar olabilir, dilini tut, her şeye atlama.

 

İnsanların hayat tarzlarına çok takılma. Sana uymuyorlarsa, mesafe koy, yaklaşma. Ama haddini aşıp da insanları aşağılama. Değiştirmeye çalışma. Yeterince samimiysen, yanlış gördüğün noktaları güzelce belirt, tavsiye niteliğinde hoş cümleler kur, ama abartma, uzatma, kalp kırma, uzaklaştırma.

 

İnanç özgürlüğü medeniyetin simgesidir. İnsanların inançlarına saygı duy. İnsanları kılık kıyafetlerinden dolayı küçümseyenlerden olma. Herkesin dininin gereğini yapmaya ya da yapmamaya hakkı vardır,  unutma.

 

En önemlisi, hayata karşı olan maddi beklentilerini çok arttırma. Çünkü bu dünyadan giderken hepsini bırakacaksın, abartma. Delirmiş bir şekilde dünya malı için çalışanlardan olma. Giderken yanına sadece ruhunu alacaksın. O yüzden ruhuna iyi bak. Onu okşa. Yaptığın tüm güzel işlerle, iyiliklerle, güzelliklerle, kurduğun dostluklarla ve sevginle onu okşa. 

 

Genç adam, bu gençlik senden de gidecek aklından çıkarma. 

 

Son olarak sana samimi bir hatırlatma; ölüm ansızın gelir ha, unutma!

 

www.yesilakkus.com Köşe YAZARIMIZ Orhan DOĞANGÜNEŞ